Sortida a Corbera d’Ebre amb Assumpta Montellà.

Aquesta setmana l’alumnat de 3r i 4t hem realitzat una sortida a Corbera d’Ebre com a activitat final del treball sobre la Guerra Civil que complementem a 4t d’ESO amb la lectura del llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó de l’Assumpta Montellà.

Hem comptat amb l’escriptora qui, desinteressadament, de manera gratuïta, ens ha fet de guia tot intentant fer reviure, d’una manera didàctica i emotiva, els escenaris més importants d’aquesta batalla que van patir en primera persona alguns dels nostres padrins.  

Hem anat a veure la força del riu Ebre, element decisiu en aquesta batalla, a l’embarcament de Móra. Seguidament hem visitat el poble vell de Corbera, conjunt històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya des del 1993, fent una aturada a l’església vella de sant Pere que, tot i patir els bombardejos, va ser respectada per indicar la línia del front de guerra. També hem visitat el museu de Corbera on hem escoltat els enregistraments de testimonis civils que van viure i patir la guerra.

Havent dinat hem visitat les trinxeres de les Devees  a La Fatarella i finalment el Memorial de les Camposines, també al mateix terme, construït l’any 2009 damunt una antiga trinxera amb l’objectiu de reunir les restes dels combatents d’ambdós bàndols – republicans i nacionals – que van morir en aquesta batalla. 

La Batalla de l’Ebre ha estat l’episodi més rellevant de  de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).  L’ofensiva de l’exèrcit republicà va conquerir 800 Km del sud de Catalunya en una setmana; la batalla va durar 115 dies – del 25 de juliol al 16 de novembre de 1938, quan l’exercit de Franco va acabar recuperant les posicions conquerides pels republicans.

Va deixar un balanç d’uns 30.000 morts, 100.000 ferits i el desenllaç de la guerra decidit.

Pensem que ha estat una sortida molt profitosa. Moltes gràcies Assumpta! Cal tenir molt present la memòria històrica per evitar cometre els mateixos errors!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>